perjantai 4. maaliskuuta 2016

Lääkettä erityisherkkyyteen - mielikuvarentoutus

Olen kuullut sanottavan, että ihminen opettaa toisille sitä, mitä itse eniten tarvitsee. Kyllä, se sopii minun kohdalleni. Opetan lapsille ja aikuisille mindfulnessia. Olen aina tiennyt sen olevan hyvinvoinnilleni tärkeää, mutta 'tultuani kaapista' erityisherkkyyteni kanssa, ymmärrän sen olevan itselleni elinehto.

Aikaisemmin oma mindfulness harjoitteluni on ollut arjen läsnäoloa, eli olemista kaikilla aisteilla kiinni tässä hetkessä. Siis olemalla mahdollisimman tietoinen siitä mitä kulloinkin teen, mieli tyynenä. Itse olen kutsunut tätä harjoittelua nimellä 'kolme sekuntia kerrallaan', koska nuo läsnäolon hetket kestävät kutakuinkin sen verran :) Jonkin ajan kuluttua havahdun huomaamaan kadottaneeni tämän hetken ja pyrin palaamaan siihen taas uuden kolmen sekunnin ajaksi. Sama toistuu uudelleen ja uudelleen. Joskus noiden kolmen sekunnin settien välillä voi olla monta tuntiakin...Aikaisemmin olen kertonut työuupumuksestani. Mitä väsyneemmäksi muutuin ja mitä suuremmaksi selviytymiskamppailuksi jokainen päivä muodostui, sitä vähemmän muistin olla tässä hetkessä. Mieli oli täynnä ajatuksia siitä, kuinka jaksaa seuraavaan iltaan, viikonloppuun tai seuraavaan lomaan. Keho oli kuormittunut ja stressaantunut. Fyysisesti voin pahoin ja olin jatkuvassa ärsyyntymistilassa. Ei silloin jaksa keskittyä mihinkään läsnäoloharjoitteisiin. Voin rehellisyyden nimessä sanoa, että lopulta elämässä ei enään ollut mindfulnessia lainkaan. Tämä prosessi on opettanut minulle sen, että arjen läsnäolo (edes onnistuessaan) ei riitä minulle. Päivään tulee kuulua myös meditointiharjoitteita.

Parhaiten toimivat youtuben englanninkieliset mielikuvarentoutukset. Ne ovat niin mukavia, että jaksan palata niiden pariin joka päivä. Oikein kaipaan näitä päivittäisiä kosketuksia aitoon hyvään oloon. Mennen tullen ne päihittävät istumisen iltamyöhään television äärellä. Onneksi on puhelimessa Elisa Viihde, niin voi lemppariohjelmat nauhoittaa. Voin katsella ne silloin, kun kodissa on meteliä ja menoa, eikä meditointi onnistuisi.


Lasten hiljennyttyä unten maille, noudan meditointipeittoni, puhelimeni ja kuulokkeeni. Asettaudun olohuoneen nojatuoliin ja alan kuunnella jotain juuri sen päivän oloon sopivaa YouTuben mielikuvarentoutusta. Yllä yksi esimerkkivideo. Suomeksikin löytyy mindfulness ja rentoutus videoita, mutta toki vähemmän kuin englanninkielellä. Aina ei niillä sanoilla ole niin merkitystä, pelkkä rauhoittava puheäänikin voi riittää kauniin taustamusiikin kera. Käy vain rohkeasti kokeilemassa, vaikket niin englanninkielestä ymmärtäisikään. Minäkin useimmiten viimeistään puolessa välissä äänitettä huomaan, etten tiedosta enään yhtään mistä puhuja kertoo, olen nautinnollisen rentoutuneena puoliunessa :)

Oloni on ollut nyt hyvä, vaikka työssä on ihan yhtä vauhdikasta, meluisaa ja kiireistä kuin ennenkin. Asenteeni on nyt kohdallaan ja ilmeisesti nämä rentoutukset auttavat palauttamaan minut päivän rasituksista..ainakin vielä tässä kohtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti