perjantai 4. toukokuuta 2012

Hyvän unen avaimet

Jokainen tietää riittävän unen tärkeyden ihmiselle. Se ylläpitää terveyttä, auttaa painonhallinnassa, pitää mielialan korkealla ja tietysti virkistää fyysisesti.

Itse herkkäunisena ihmisenä, joskus jopa pahasta unettomuudesta kärsineenä, olen koittanut etsiä ja löytää luonnollisia apuja unensaantiin sekä syvään ja rentouttavaan yöuneen. Pienten lasten yölliset heräilyt ovat onneksi taakse jäänyttä elämää, mutta selkä vaivaa ajoittain ja edelleen sekoittaa välillä pahastikin unirytmiä.Apuja olen saanut Yogi Tean Bedtime teestä, jota nautin iltateenäni. Sitä saa luontaistuotekaupoista ja isoista marketeista. Kallista, mutta tässä tapauksessa hintansa väärtti. Kyseisessä teessä on mm. kamomillaa, laventelia ja valeriaanaa. Tämä tee on parhaiten toiminut niistä unta auttavista juomista ja rohdoista, joita olen vuosien varrella kokeillut. Yogi teet perustuvat Ayurvedaan. Bedtime teen kannesta löytyy myös joogahengitysharjoituksen ohjeet levollista yöunta varten.

Toinen tärkeä apu on Solgarin Magnesium sitraatti, jota otan iltaisin vielä 200-400 g annoksen. Tuo isompi annos rentouttaa ja väsyttää jo tuntuvasti. 400 gr käytän silloin, kun selkä vaivaa enemmän. Suosin Solgaria aina, mikäli minulla on tarve lisäravinteille,  ne ovat laadukkaita ja toimivia. Muutenkin kannattaa tutustua luontaistuotekauppojen valikoimiin, eikä laittaa kaikkea toivoaan apteekin täysin synteettisille valmisteille, joita elimistön on vaikeampi käyttää hyväkseen. Lue lisää Solgarin tuotteista tästä.

Ehdoton huippu on tietenkin piikkimatto, jonka päällä makoilen sängylläni vähintään 20 minuuttia, kunnes oloni on rentoutunut ja voin heittää sen sängyn laidalle odottamaan seuraavaa päivää. Joskus nukahdan sen päälle ja herään parin tunnin päästä melkoiseen tuskaan piikkien pureuduttua syvälle ihoon. Ennätys on ollut kuuden tunnin unet piikkien päällä :) Minun mattoni on tällainen naapurimaan ihme: yantramattan.

Tärkeää on tietenkin myös oikeanlainen tyyny ja patja. Petauspatjan kohdalla saattoi tulla pikkuisen huti, kun Tempuriin ei ollut varaa ja piti ostaa halpaversio Jyskistä :) Mutta Tempurin tyyny on kyllä ihan must, ollut jo vuosia. Aikaisemmin niska tuntui aina olevan pienoisessa jännitystilassa nukkuessa, kun Tempurin ihanalla Millenium tyynyllä sen saa rentoutettua täysin.

Ja vielä yksi asia, jota ilman en pysty nukkumaan: ikkunan pitää olla raollaan koko yön, jotta saan raikasta ilmaa hengitettäväksi. Kun en tahdo ehtiä muuten ulkoilla, niin yöllä sitten "happihyppelen" nukkuessani :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti