sunnuntai 20. toukokuuta 2012

Enneagrammi persoonallisuustyyppiteoria

Elämäntaidon valmentajan koulutus on antanut paljon uusia eväitä niin työelämään, tulevaisuuden urasuunnitelmiin, kuin työn ulkopuoliseen elämään ja itsetuntemukseenkin.

Koulutusvuoden aikana tutustuin mm. Enneagrammi persoonallisuustyyppiteoriaan. Alunperin tutkaillessani koulutuksen aiheita, tämä kyseinen kiinnosti minua etukäteen vähiten tai sanotaanko, että se oli ainoa aihe, jota en etukäteen innolla odottanut. En pidä persoonallisuustyyppiteorioista, mielestäni ihmisiä ei voi tyypittää tai lokeroida. En ole koskaan törmännyt sellaiseen teoriaan, joka kuvaisi minua itseäni hyvin, saatika tuntemiani ihmisiä. Mutta kuinkas siinä sitten kävikään. Vähän siihen tapaan kuin vannoutunut sinkku kohtaisikin elämänsä rakkauden :) Kun minulle selvisi, että oma tyyppini ei hyväksy minkäänlaisia tyypittelyjä, aloin tuumailla, että tässä saattaisikin olla jotain perää ja kiinnostukseni heräsi. Oma tyyppini (nelonen = Luova individualisti) tuntui täydellisen tutulta ja olo oli heti kuin olisi tullut kotiin. Kun selvität omaa tyyppiäsi, niin omasi on se, joka tuo sinulle henkilökohtaisen vapauden.Enneagrammissa on yhdeksän persoonallisuustyyppiä ja niistä voit lukea lisää tästä ja samalla myös selvittää oman tyyppisi oivallisen testin avulla. Tee testi sen mukaan, mitä olet pohjimmiltasi, ehkäpä jopa huonoimmillasi. Älä vastaa sen mukaan mitä haluaisit olla tai mitä olet parhaana päivänäsi. Tuloksesta tulee näin luotettavampi. Ensimmäinen kerta voi mennä helposti metsään, minulla osui oikeaan vasta toisella kerralla. Jos omaat hyvän englanninkielen taidon, niin lue kirja nimeltään "Wisdom of the Enneagram". Todella hyvä kirja aiheesta ja se on auttanut minua ymmärtämään itseäni entistä paremmin.

Suomeksi aiheesta löytyy mm. kirja "Mistä on Hyvät Tyypit tehty ?". Itse en kyllä henkilökohtaisesti ole kyseisen opuksen ystävä, se sekoittaa pääni joka kerta. Marika Borgin ja Viivi Pentikäisen tekemät materiaalit ja tuo englanninkielinen teos taas ovat huippuhyviä ja selkeitä.Yksi suurimmista Enneagrammin eduista on omassa elämässäni ollut se, että olen päässyt eroon epämääräisestä syyllisyydestä lapsieni kasvatukseen liittyen. Enneagrammin avulla eräät negatiiviset piirteet lapsissani ovat saaneetkin ihan erilaisen tulkinnan. Aikaisemmin tuskailin, että mitä ihmettä olen tehnyt väärin, kun lapset käyttäytyvät tietyillä rassaavilla tavoilla eritoten kun asiat eivät mene toivotulla tavalla. Nyt tajuan, että en olekaan tehnyt mitään väärin, vaan ne käyttäytymispiirteet kuuluvat heihin synnynnäisesti oman persoonallisuustyypin mukaisesti. Ja oikein ymmärrettyinä ja käsiteltyinä näistä aikaisemmin ikävistä piirteistä tuleekin positiivisia  voimavaroja. Suuri kivi on vierähtänyt sydämeltäni ja uuden ymmärrykseni siivittämänä myös lapset ovat tyytyväisempiä, kun äiti yht'äkkiä tajuaakin heitä ihan eri tasolla kuin ennen !

Lämpimästi suosittelen tutustumaan tähän aiheeseen, itselleni se on tuonut ison helpotuksen ja ymmärryksen niin itseäni kuin muitakin ihmisiä kohtaan..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti