lauantai 21. helmikuuta 2015

Uudet tuulet ja lasten mindfulness

Taas on aikaa kulunut edellisestä päivityksestä. Työpaikkakin on tässä välissä vaihtunut kunnalliselle puolelle esikouluopettajaksi. Kaupungilla on palkka parempi kuin yksityisellä puolella, eikä siellä ainakaan tällä hetkellä tarvitse siivota ja laittaa ruokaa lastentarhanopettajan töiden päälle. Saan oikeasti keskittyä lapsiin.

Tuon jokseenkin uusia tuulia päiväkotimaailmaan. Opetan muun muassa mindfulnessia ja sovellan valmennuksellisia työkaluja lapsille. Siirrän siis elämäntaidon valmentajan taitoja lasten maailmaan. Ei ole helppoa tuoda uutta 'hieman' urautuneisiin eskarikuvioihin, saan välillä melkein väkisin kaivaa aikaa esim. juuri mindfulness harjoitteille. Ensi vuonna tilanne lieneekin jo toinen, kun kolleegat näkevät mitä teen ja mitä sillä saa aikaan.

Olemme lasten kanssa käyneet mindfulnessiin liittyen läpi muun muassa aivojen rakennetta, hermosoluja ja hermoratojen toimintaa liittyen tietoiseen olemiseen, tehneet hiljentymis -ja rentoutumisharjoituksia, tutustuneet aisteihin ja tietoiseen aistimiseen ja paljon muuta. Tällä hetkellä rakentelen tuokiota aiheesta tietoinen liikkuminen,  jossa tutustutaan sydämen toimintaan ja opitaan etsimään oma pulssi, ja huomioidaan miten se muuttuu kun liikumme tai rentoudumme.

Suosikkiharjoitus lasten parissa on eskarikello. Se on pieni hiljentymisharjoitus aina eskarituokion alussa tai kun ryhmä vaikuttaa hieman levottomalta. Käytän "energy chime" soitinta, jollaisen voit ostaa itsellesikin vaikka täältä.  Aluksi harjoitus on lyhyempi niin, että pyydän lapsia laittamaan silmät kiinni, korvat auki ja suun suppuun. Sitten soitan kelloa kerran ja lapset kuuntelevat ääntä tarkkaan. Kun he eivät enään kuule kelloa, nostavat he kätensä ylös merkiksi. Tai sitten he voivat vain avata silmänsä. Tämä harjoite toimii pienemmilläkin lapsilla kuin eskareilla. Myöhemmin harjoitus laajentuu niin, että sen jälkeen kun ääni vaimenee, ei avatakaan silmiä tai nosteta kättä, vaan aletaan hengittää hieman normaalia syvemmin ja hitaammin, ja kun kello soi toisen kerran, niin ääntä kuunnellaan taas tarkkaan ja silmät avataan kun toisen kerran soitettu ääni katoaa. Tätä voit tehdä lapsillesi kotonakin.




Kirjoitan tarkemmin lasten mindfulness harjoitteista blogissani lähitulevaisuudessa.
 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti