tiistai 20. huhtikuuta 2010

Elämäsi kuntoon

Vuonna 2000 keväällä ollessani 26-vuotias vaihdoin työpaikkaa ja työhöntulotarkastuksessa selvisi, että kokonaiskolesterolilukemani oli huima, 7,2! Ei se aikaisemminkaan ollut ihan huippulukemissa ollut, mutta alle viiden kuitenkin. Sydänsairaaseen sukuun onnellisesti kuuluvana, sain tuosta lukemasta melkoisen sätkyn ja herätyksen.

Olen sellainen ihminen, etten jää surkuttelemaan kohtaloani, vaan etsin tietoa, olen avoin uusille asioille ja teen ongelman eteen kaiken minkä pystyn. Tässä kohtaa oli pakko tehdä radikaali ruokailutottumusten muutos. Aineenvaihduntani oli vielä tuohon aikaan niin hyvä ja vilkas, että sain käytännössä katsoen syödä ihan mitä vaan lystäsin ilman että se juurikaan näkyi kropassani. Vähän oli toki jo lihaakin luiden ympärillä, mutta se oli vaan hyvä, koska nuorempana olin aivan liian laiha enkä halunnut olla sitä. Minä halusin lihota, kun suurin osa kavereistani halusi laihtua :) En ollut osannut ajatella, että terveys voisi olla vaarassa, kun ruoka ei kuitenkaan kropassa näkynyt, tai jäänyt mihinkään kohtaan jumiin :)


Käsiini osui kirja nimeltä "Elämäsi kuntoon", jonka kirjoittivat Harvey ja Marilyn Diamond. Siinä kerrotaan ruoka-aineiden oikeasta yhdistämisestä ja vuorikausirytmistä ruokailun suhteen. Esm kanaa/kalaa/lihaa ei saa syödä samaan aikaan pastan/perunan/riisin tai vastaavan kanssa, vaan aina vihannesten ja kasvisten. Samoin myös pasta/peruna/riisi syödään kasvisten ja vihannesten kanssa, ei sotketa siihen mukaan lihaa. Tämän ruokavalion noudattaminen oli työlästä, mutta toimivaa. Syömisen jälkeen oli aina hyvä ja energinen olo, ei ollut tarvetta kaipailla siestaa ja päiväunia.

Toisena kohtana aloin noudattaa kirjasta vuorokausirytmiä, niin että aamupäivisin kello 12 saakka saa syödä vain hedelmiä tai juoda hedelmämehuja. Yhden hedelmän jälkeen piti odottaa 20 minuuttia ennenkuin sai syödä toisen. Banaanin jälkeen 45 min. Ruoka sai rauhassa sulaa ja puhdistaa elimistöä. Tämä aamupäivästä 04-12 kun on eliminaatiosyklin aikaa. Kello 12-20 on ravinnon otto aika ja 20-04 ruoan sulatusaikaa. En edelleenkään syö aamuisin vahvaa aamiaista, kuin erikoistapauksissa. Se on jäänyt parhaiten elämään tästä "dieetistä". Kun aloitin vuonna 2000, niin oli hämmästyttävää huomata, kuinka jaksoin kuunnella vaikka koko aamupäivän kuivan palaverin antia nuokkumatta kertaakaan :) Aiemmin pysyin hereillä vain kirjoittamalla kuumeisesti muistiinpanoja..

Kirjassa kerrotaan näistä tarkemmin ja annetaan yksityiskohtaisempia tietoja sekä reseptejä. Kun olin noudattanut tätä tiukasti puoli vuotta, kolesteroliarvot olivat tippuneet 5,1:een. Sen jälkeen oli hieman löysättävä tahtia, koska laihduin melko hurjaa vauhtia noita ohjeita noudattaessani ja enempää en olisi enää halunnut menettää painoani. Ja siis nälkähän minulla ei ollut missään vaiheessa, söin ruokaa riittävästi ja vieläpä herkullista sellaista. Ruoan vähentäminen ei ole se jekku tässä, vaan oikea yhdisteleminen. Suosittelen lämpimästi. Itsekin palaan tuohon, kun aineenvaihdunta lopettaa yhteistyönsä, ja painoa alkaa tulla kuin itsestään. Siihen suuntaan ollaan kuitenkin jo menossa tässä iässä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti