maanantai 25. lokakuuta 2010

Mr. Nobody ja perhosvaikutus

Kävin tässä elokuvissa pitkästä aikaa ja katseltavaksi valikoitui Mr. Nobody, pääsosassaan Jared Leto.

Ohjaaja Jaco Van Dormael, joka käsikirjoitti elokuvaa 6-7 vuotta, kuvailee sitä näin: "Se on suuribudjettinen, kokeellinen elokuva, joka kertoo tarinan monesta eri elämästä, jotka yksi ihminen voi elää, riippuen valinnoista joita hän tekee. Se kertoo kenen tahansa ihmisen loputtomista vaihtoehdoista. Elämässä ei ole hyviä tai huonoja valintoja. Jokainen valinta voi luoda toisen elämän sinulle. Mikä on mielenkiintoista, on olla elossa."



Mr. Nobody oli melko lailla normaalista poikkeava elokuva , jossa hypitään varoittamatta ajasta ja elämästä toiseen. Mielenkiintoinen, joskin ehkä hieman liian pitkä. Jokainen joutuu elämänsä aikana tekemään lukemattomia valintoja ja harvemmin sitä tulee mietittyä, että mitä jos olisinkin valinnut toisin, millainen elämäni olisi nyt. En itse kadu omassa elämässäni kuin yhtä asiaa. Jos olisin tehnyt toisin siinä tilanteessa, saattaisin elää nyt ulkomailla ja omata ihan eri perheen ja elämän.  Kaikella on kuitenkin tarkoituksensa ja minun elämäni kuului mennä näin. Jokaisella on vapaa tahto, jonka perusteella elämä muotoutuu.

Mr. Nobody alkaa visuaalisella kuvauksella perhosvaikutuksesta. Kun perhonen räpyttää siipiään jossain päin maailmaa, niin parin kuukauden päästä se on johtanut myrskyyn toisella puolella maailmaa. Ei tule kovin usein ajateltua sitä, miten paljon saatat vaikuttaa toisen, vaikka tuntemattomankin ihmisen elämään, saatikka sitten läheistesi. Kuulin aikanaan tarinan miehestä, joka 70-luvulla Amerikassa ajeli jonkin osavaltion poikki läpikulkumatkalla. Hän kuunteli radiota, jossa paikallisen radiokanavan juontaja kehotti kaikkia laittamaan turvavyön kiinni. Tuohon aikaan tuskin Jenkeissäkään oli kovin yleistä turvavyön käyttö, eikä se ollut käytössä myöskään kyseisellä miehellä. Jostain syystä hän tuon kehotuksen kuultuaan päätti kuitenkin noudattaa kehoitusta. Seuraavan kulman takana oli pysähtyneenä rekka keskellä kaistaa täysin varoittamatta ja väistäessään sitä, mies ajoi pahasti ulos tieltä. Hän loukkaantui vakavasti, mutta jäi henkiin. Ilman turvavyötä hän olisi mitä todennäköisimmin kuollut. Sen pienen paikkakunnan radiojuontaja tuskin koskaan sai tietää, että oli pelastanut miehen hengen, joka myöhemmin auttoi monia menestymään elämässään.


Ei mikään "ajatukset narikkaan" -elokuva, mutta suosittelen katsomaan. Mietit ehkä sen jälkeen tarkemmin, miten suuri vaikutus omaasi tai muiden elämään on pienemmilläkin tekemilläsi teoilla tai valinnoilla.

2 kommenttia:

  1. Niinpä, tässä viimeviikolla ajelin kotiin uudelta talolta ja matkalla joudun käyttämään pitkiä valoja ja en ole tarvinnut pitkien valojen käyttöä autossa aikoihin.
    Nyt sitten siis siinä 'vahingossa' räpsäytin valoja pitkille kun rekka tuli vastaan. Sillälailla räpsäytin niin kuin poroista varoitetaan lapissa.
    Olin vähän aikaa noloissani, kunnes tulin ajatelleeksi juuri tuota perhosefektiä. Voi olla että kuski valpastui hetkellisesti, ja vaikka osasi varoa sitä kettua/lenkkeilijää mikä ehkä halusi juuri ylittää tien.
    Ei tiedä mutta ei onneksi tarvitsekaan.
    Sattumaa ei ole.

    VastaaPoista
  2. Juuri näin, sattumaa ei ole ja kaikella on tarkoituksensa.

    VastaaPoista