sunnuntai 31. lokakuuta 2010

Tiibetiläinen meditaatioharjoitus

Christopher Hansardin kirjoittamassa kirjassa "Tiibetiläinen elämisen taito" esitellään monen muun asian lisäksi erilaisia meditaatioita, jotka auttavat luomaan elämän kielteisistä kokemuksista myönteisiä lopputuloksia. Tämä taas johtaa parempaan terveyteen. Tiibetiläisen uskomuksen mukaan tuskallisia inhimillisiä kokemuksia elämässä on 10, joista yksi on perhettä ja ystäviä koskevat ongelmat.

" Lähes jokainen meistä on kärsinyt henkistä tuskaa, joka on aiheutunut perheestä ja ystävistä. Henkinen tuska voidaan luokitella kolmeen tyyppiin, jotka ovat yleisiä kaikissa kulttuureissa ja olosuhteissa:
  • luottamuksen pettämisestä johtuva, toistuva henkinen tuska
  • yksinäisyyden ja hylkäämisen aiheuttama henkinen tuska
  • hallitsevien persoonallisuuksien aiheuttama henkinen tuska


Seuraava meditaatioharjoitus auttaa parantamaan haavat. Makaa selälläsi ja keskity kehoosi. Tunne fyysinen kehosi ja rentoudu siinä. Tunne sen muoto, kaaret ja paino. Tunne, miten painava voit olla. Tunne, miten pitkä ja voimakas kehosi on.
          Aisti kirkas, sykkivä energia, joka virtaa kehoosi. Ajattele sitten jokaista elämäsi tärkeää ihmistä ja osoita tuo energia heille. Se puhdistaa heidät ja poistaa heidän tuskansa, pelkonsa ja epävarmuutensa. Se tekee heistä onnellsisia.
          Tunne, miten sisäinen tuskasi alkaa sulaa pois hyvien ajatustesi seurauksena. Vähitellen tunnet itsesi kyvykkäämmäksi ja tietoisemmaksi siitä, mikä on elämässäsi tärkeää. Suuntaa nämä hyvät ajatukset maailmaan."Lapsiperheen kaoottisessa arjessa on hankala löytää aikaa meditaatiolle ja siksi normaalimuotoinen meditaatio ei ole osana päivittäistä elämääni. Itse "meditoin" lähinnä niin, että keskityn kulloiseenkin tekemiseeni, olen tässä hetkessä niin usein kuin mahdollista. Toki aina silloin tällöin voisi kokeilla myös oikeita, suht lyhyitä, mutta helppoja meditaatioita, kuten tämä yllä kuvaamani. Jospa se auttaisi muuttamaan tuon keskimmäisen, haastavan (vaativan) lapseni, aurinkoiseksi ja onnelliseksi yksilöksi :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti