tiistai 14. kesäkuuta 2011

Siunattu Kipu

Selkäongelmaisena minua kiinnosti lukea Antti Heikkilän kirja "Siunattu kipu". Hänen ajatuksensa kivunhoidosta ovat yhtä lailla radikaaleja kuin diabeteksen hoidossa.  "Jatkuva kipu ei kuulu elämään. Nykyiset ainoastaan teorioihin perustuvat hoitotekniikat - leikkaukset ja lääkkeet - ovat tehottomia ja johtavat oireemukaisina vain kivun kroonistumiseen ja lääkekierteeseen." Toiminnalliset kivut ovat hänen mukaansa pelkästään psykosomaattisia.Heikkilän mukaan kipu sijaitsee aina pienten, syvien tukilihasten alueella ja johtuu kudosten hapenpuutteesta, joka myös aiheuttaa heijasteoireet. Tuo hapenpuute johtuu tiedostamattoman mielen jännityksestä ja on psykosomaattista. Hapenpuute aiheuttaa kivun ja se taas voimakkaan lihasjännityksen. Kivun hoidon tulisi siten keskittyä vain laukaisemaan tuon jännityksen. Tulehduskipulääkkeet ja neuropaattisen kivun lääkkeet (esm Lyrica) ovat turhia ja vaarallisia, yleensä ne sivuoireiden lisäksi vain pitkittävät kipuja.

Nuo tukilihasjännitykset saa laukeamaan käsittelemällä pelkästään lihaksia. Antti Heikkilä on kehittänyt oman tekniikan manipuloida lihaksia ja hänen potilailleen yleensä riittää 1-3 käsittelyä. Tällä he useimmiten pääsevät eroon vuosia vaivanneista selkäongelmistaan. Kuulostaa erittäin lupaavalta, mutta miten helppoa on päästä Heikkilän vastaanotolle? Vääränlainen käsittely kun voi pahentaakin oireita. Vuosien varrella osteopaatti ja myös fysioterapeutti ovat ehdottaneet minulle lantion- ja pakaranseudun jatkuvassa krampinoloisessa jännityksessä olevien lihasten laukaisemista. Mutta koska jo pienikin painelu saa minut näkemään tähtiä, olen jättänyt nuo tarjoukset suosiolla väliin. Noiden kramppien laukaisemiseen kun ei riitä mikään hellä painelu, vaan käsittäisin sen olevan todella tuskainen kokemus. Aikaisemmin en kuitenkaan ole tajunnut, miten suuri hyöty siitä olisi, joten ehkäpä rohkenisin joskus jonkun erittäin kokeneen osteopaatin tai vastaavan ammatinharjoittajan käsittelyyn.Mitä kirja suosittelee itsehoitoon? Muun muassa kolmea venytysliikettä.. Antti Heikkilän mielestä seuraavat kolme liikettä riittävät pitämään selän kunnossa:

1. Selän taaksetaivutus työntämällä vatsalla maatessa käsin ylävartalo ylös lantion jäädessä maahan. Tämä on siis joogan kobra asana, mutta liike tehdään McKenzien tavalla pumppaamalla. Siis rauhallisen hengityksen tahdissa ylävartalo ylös sisäänhengityksellä ja uloshengityksellä alas. Toistetaan kymmenisen kertaa. Tämän liikesarjan voi tehdä pari kertaa päivässä. Selkälihasten tulee pysyä rentoutuneessa tilassa koko ajan.

2. Lonkkien venytys istumalla puolittain ja sivuttain penkin tai sängyn reunalla. Toinen jalka viedään penkille polvi koukussa kiertäen raajaa lonkasta ulkokiertoon. Toinen jalka lasketaan penkin reunan yli lattialle koukistaen polvesta. Tartutaan molemmilla käsillä reunan yli menevän polven suuntaan, jolloin liike koukistaa ja kiertää hieman selkää. Kun venytys alkaa tuntua pakarassa, pysytään asennossa 20 sekuntia. Liike tehdään kolme kertaa ja sama toistetaan toiselle puolelle.

3. Seisten jalat ristissä ja polvet suorina taivutetaan selkää eteenpäin kohti lattiaa. Liike aloitetaan päästä nikama kerrallaan pyöristämällä selkää vähitellen. Annetaan ylävartalon taipua niin pitkälle kunnes venytys tuntuu reisissä ja pakaroissa. Pysytään asennossa jonkin aikaa ja noustaan sitten nikama nikamalta ylös. Sitten vaihdetaan jalkojen asento ja sama liike toistetaan.Jos en muuta ehdi itseni hyväksi päivässä tehdä, niin nämä liikesarjat ainakin. Suosittelen sinuakin ottamaan nämä liikkeet päiväohjelmaasi eritoten jos jo kärsit pienistä tai isommistakin selkäongelmista. Päälle vielä suht rauhallista hengityksen tahdissa tehtävää joogaa, joka yhdistää mielen ja kehon, kuten esm kundaliinijooga, johon olen itse ihastunut. Joogan avulla löydät tasapainon ja mielenrauhan ja sitä myöten häviävät monet psykosomaattiset vaivat..

1 kommentti:

  1. Kalevalainen jäsenkorjaus ei satu, mutta auttaa!!! Suosittelen. Kaikista paras hoitomuoto, mitä olen kokeillut. Ja alkaa kaikki olla koettu....
    Maarit

    VastaaPoista