tiistai 19. heinäkuuta 2011

Spelttiletut

Taidan olla todellisissa lomatunnelmissa. Nuorimmainen toivoi, että paistaisin lettuja tänään ja vaikka onkin jo myöhä ja lettujen paistaminen on melkoinen maratoni, niin päätin toteuttaa toiveen. Tein taikinan SunSpeltin puolikarkeiden spelttijauhojen takakannen reseptin mukaan ja annoin turvota tunnin. Sitten aloin paistamaan ja ihmettelin, kun ei niistä lettuja tullut sitten millään. Arvatkaas, mitä olin unohtanut? No ne jauhot!!! Siinä se jauhopaketti seisoi pöydällä edelleen täysin avaamattomana :) Laitan reseptin letuista tämän postauksen loppuun.

Tuli tästä episodista mieleen yksi toinen hupaisa sattumus vuosien takaa, kun leivoin elämäni ensimmäisen kerran. Olin silloin jo 24- vuotias, mutta elänyt siihen saakka pelkillä eineksillä. Olin päiväkodissa töissä ja tarhan johtaja keksi, että joka perjantai kukin työntekijä voisi leipoa omalla vuorollaan jotain, mitä nautittaisiin iltapäiväkahvin kera. Päätin tehdä mokkapaloja, koska ne olivat niin hyviä ja ohje näytti kohtalaisen helpolta toteuttaa. Tuumasta toimeen ja kuinka ollakaan, ne näyttivät ihan oikeasti onnistuneen! Mutta jotain kummaa niissä kyllä mielestäni oli....?! Seuraavana päivänä, kun vein nämä rakkaudella leivotut herkut päiväkodin kahvipöytään, ihmettelin ääneen, kuinka niiden pinta näytti hieman kummalta. Johtaja sitten kysyi minulta, että käytitkö siihen kuumaa vai kylmää kahvia? "Häh?" ajattelin minä ja vastasin hänelle: " No, en kyllä kumpaakaan, ihan pelkkiä kahvinpuruja vaan" !! No helkkari, siinä ohjeessa luki että 'kahvia', ei 'keitettyä kahvia' :) En ollut edes ikinä keittänyt kyseistä nautintoainetta siihen mennessä ;) Sanomattakin lienee selvää, että mokkapalani eivät käyneet kaupaksi, eikä minun enään tarvinnut leipoa kahvituokioita varten :)



Spelttilettutainan ohje:

- 10 dl luomumaitoa tai luomukauramaitoa
- 2 dl kivennäisvettä, mieluiten sellaista jota saa lasipullossa (irtoaa vähemmän ylimääräistä kuin muovista)
- 4 luomukananmunaa
- 2 tl ruususuolaa
- 6 rki intiaanisokeria
- n. 60 g sulatettua luomukirnuvoita
- n. 10 dl puolikarkeita spelttijauhoja

Sekoita ainekset ja anna turvota 1-2 tuntia. Paista. Tarjoa esimerkiksi luomumansikkahillon ja intiaanisokerin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti