maanantai 30. heinäkuuta 2012

Pieni suuri mies

Satuin tässä päivänä eräänä katsomaan hetken aikaa Oprah showta. Taisi olla jopa hänen 25 vuotisen uransa finaalijakso tai ainakin viimeisiä niistä. Jaksossa muisteltiin muun muassa pientä suurta miestä nimeltä  Mattie J.T. Stepanek, joka sairasti harvinaista ja kuolemaanjohtavaa perinnöllistä lihastautia, ja joka lyhyen lähes neljätoista vuotisen elämänsä aikana sai aikaan valtavasti hyvää ja kaunista. Hänen kolme muuta sisarustaan kuolivat samaiseen tautiin neljään ikävuoteen mennessä. Heidän äidillään tauti diagnosoitiin vasta lasten syntymän jälkeen (hänellä oli aikusversio kyseisestä taudista).

Mattie aloitti runojen, novellien ja esseiden kirjoittamisen jo kolmevuotiaana käsitelläkseen suruaan veljensä kuolemasta johtuen. Myöhemmin aiheet kuvastivat hänen kasvavaa ymmärrystään ja näkemyksiään maailmasta ja meidän kaikkien tarpeesta toivoon ja rauhaan. Hänen kirjansa voittivat palkintoja ja seitsemän niistä kohosi NY Timesin bestseller listalle.

Kuuden vuoden iästä lähtien Mattie toimi inspiroivana puhujana, pitäen puheita mm. koululaisille, yritysjohtajille, kasvattajille, sairaanhoidon ammattilaisille ja vanhempien ryhmille. Hän puhui henkisyydestä, vammaisuudesta, koulutuksesta, terveydenhuollosta ja saattohoidosta ankkuroiden esityksensä kirjaansa "Heartsongs" sekä viestiin toivosta ja rauhasta.

Mattie uskoi, että jokainen meistää syntyy "Sydämen laulun" kanssa (Heartsong), syyllä olla olemassa, elämän tarkoituksella ja kutsumuksella. Hän jakoi ihmisille viestiä: "Toivo on todellista, rauha on mahdollista ja elämä on arvokasta !" Poika toivoi, että ihmiset valitsisivat nämä totuudet omiin asenteisiinsa ja toimiinsa meitä itseämme ja koko maailmaa varten.

Kun kuulee tällaisista ihmisistä, jotka ovat pienestä pitäen löytäneet sielunsa kutsun ja toteuttaneet sitä, usko jälleensyntymää kohtaan nousee taas ihan eri sfääreihin. Tämän pienen pojan sairaan kehon sisällä eli selvästi todella vanha ja viisas sielu. Oprah showssa oli pieniä pätkiä pojan haastatteluista ja hän oli aivan mielettömän sydämellisen ja viisaan oloinen pieni ihme.Mattien elämäntyö elää edelleen muun muassa Mattie J.T. Stepanek Säätiön muodossa. Se kehittää koulutuksia ja vapaa-ajan ohjelmia sekä toimintoja, jotka rohkaisevat rauhan tekoihin ihmisten ja koko maailman puolesta. Myös hänen äitinsä Jeni jatkaa Mattien työtä kirjoittaen ja puhuen samoista aiheista sekä poikansa elämästä ja merkityksestä maailmalle.

Sen verran viisaita sanoja tämä pieni mies elämänsä aikana suolsi, että haluan ehdottomasti saada käsiini hänen tuotantoaan, erityisesti teoksen "Heartsongs". Mattiellä oli mitä todennäköisimmin suora yhteys Jumalaan tai miksi kukakin nykyisin haluaa sitä kutsua :) Hänen sanoissaan on paljon ikiaikaista viisautta.

Mattien elämänfilosofia oli: "Muista leikkiä jokaisen myrskyn jälkeen !" ja hänen mottonsa: "Ajattele lempeästi, puhu ystävällisesti, elä hellästi." Toivottavasti yhä suurempi joukko ihmisiä vaikuttuu Mattien tarinasta ja hänen elämänrakkaudestaan ja lempeydestään niin, että omaan elämään irtoaisi ainakin pieniä hippuja tämän uskomattoman pienen suuren miehen merkityksestä, vaikka vain pienenä töytäisynä kohti kunkin omaa elämäntarkoitusta, tai kiitollisuuden ja hyvien asioiden huomioimisena omassa elämässä, tai elämisestä täydemmin juuri tätä päivää, olemalla vahvemmin läsnä omassa arjessa ja elämässä...ja rakastamalla elämää päivä päivältä yhä enemmän..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti