maanantai 1. elokuuta 2011

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Elämäni ensimmäistä kertaa alan olla siinä pisteessä, että painoa pitäisi saada pois. Tähän mennessä en ole koskaan laihduttanut, mutta kun kaikki vaatteet alkavat käydä pieniksi ja vatsanseutu kasvaa kuin pullat olisivat uunissa, niin jotain on kyllä jo tehtävä asian hyväksi ja pian. Olen muuten hoikahko, lukuunottamatta tuota vatsan- ja lantionseutua. Syön kulutukseen nähden aivan liian paljon hiilihydraatteja. Vaikka syönkin lisäaineetonta ja useimmiten luomua ruokaa, niin painonhallintaan se ei kyllä vaikuta tavalla tai toisella. Arjen kiireessä ei vaan jaksaisi salaatteja väännellä tai oikeammin aika ei riitä siihen. Valmissalaatit taas maksavat maltaita. Parinkympin tienoilla painoin alle 50 kiloa (163 cm) ja vatsa täyttyi jo puolikkaasta Saarioisten valmispitsasta. Jenkeissä vietetyn au pair vuoden jälkeen paino nousi terveisiin mittoihin (54-56 kg) ja siellä pysyinkin pitkän aikaa. Nyt on luvut alkaneet nousta..Tuolla Amerikanreissulla tapasin muuten naisen, joka oli todella laiha, mutta vatsa oli iso, melkein kuin potkupallo. Hän ei ollut raskaana, ikää oli jo sen verran paljon. Mietin silloin, että toivottavasti noin ei käy minulle. Vaan kuinkas sitten kävikään. Taisi olla melkoinen "vetovoiman lain" esimerkki. Saat sitä, mitä ajattelet..Luin Antti Heikkilän kirjan "Diabeteksen hoito ruokavaliolla" ja sen innoittamana päätin kokeilla hieman erilaista aamupalaa kuin aikaisemmin. Hänen mukaansa pääasiassa proteiinista ja rasvasta koostuva aamiainen kiihdyttää aineenvaihduntaa ja sitä myöten auttaa pudottamaan painoa. Hiilihydraatti ja sokeri (esm hedelmäsokeri) taas sabotoivat tämän positiivisen vaikutuksen. Minähän olen aamuisin vedellyt hedelmäsokeria oikein urakalla hedelmien ja smoothien muodossa. Olisiko tässä siis paljonkin perää ? Jatkossa aamiaismenuun kuuluu ainakin kananmunaa ja höysteeksi sitten vaihdellen juustoja ja lihaa. Ei mitään isoja määriä kerrallaan, mutta sen verran että jaksan lounaaseen saakka. Miehillä tämän vähähiilihydraattisen (rasvadieetin) ruokavalion vaikutukset näkyvät (painossa) kuulema nopeasti. Naisilla taas ei. No sehän on kiva se :)

Heikkilä painottaa, että vähähiilihydraattinen ruokavalio ei ole sama kuin proteiinidieetti. Tässä dieetissä syödään mahdollisimman vähän hiilihydraatteja ja pääasiallisena energianlähteenä on rasva (voin, oliiviöljyn ja kookosöljyn/rasvan muodossa). Liika proteiini kun muuttuu elimistössä sokeriksi ja aiheuttaa sitä myöten myös terveyshaittoja. Itse kokeilin joskus proteiinipitoista dieettiä terveyssyistä, mutta se ei todellakaan toiminut toivotulla tavalla, olo peräti huononi. Heikkilä suosittelee välttämään myös hedelmiä mahdollisimman paljon hedelmäsokerin terveyshaittojen vuoksi. Lue tarkemmin tästä kyseisestä kirjasta, mutta näin en kyllä aio tehdä ainakaan pitkiin aikoihin, ne saavat jatkossa toimia karkkeinani. Eikö ne luolaihmisetkin aikanaan syöneet hedelmiä ?Millekään tiukalle vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle en toki suin päin ryhdy. Kun arki töineen ja harrastuksineen taas alkaa, on vaikea löytää riittävästi aikaa tällekin ruokavaliolle, mutta mahdollisuuksien mukaan niin likelle kun pystyy. Suurin ongelma on töiden jälkeen, kun en ehdi salaattia väsätä, mutta ruokaa pitää saada itselle ja lapsille nopeasti, ennenkuin taas kiirehditään omiin ja/tai lasten harrastuksiin. Mietin tähän ratkaisuna, että ostaisin työpaikan ruokalasta vähän isomman salaattiannoksen ja söisin osan lounaalla ja loput kotona ennen harrastuksia. Se voisi toimia. Hintavaa, mutta edullisempaa kuin kaupan valmissalaatit..Kunhan vain muistan työpäivän päätyttyä ottaa sen salaatinjämän sieltä taukohuoneen jääkaapista mukaan. Onnistumisprosentti sille ei näet ole kovin korkea :)

2 kommenttia:

  1. Moi Carita! Etsin selkäkivusta (en onneksi itselleni) asiaa ja päädyin tänne sivuille lueskelemaan. Hämärä muistikuva, että olisin ennen kuin tänne eksynyt.. Mutta taidankin tuntea sinut :) Meitä yhdistää sama koulu ja viime aikoina kynttilät :D
    Paljon mielenkiintoista asiaa täällä näkyy olevan, pitää lukea ajan kanssa myöhemmin.

    VastaaPoista
  2. Moi Tanja! Hauskaa, että tunnistit :) Toivottavasti täältä löytyy jotain ajatuksia ja ideoita ystävälle avuksi..

    VastaaPoista