keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Luonnonmukaista ruokaa päiväkoteihin

Oli ilo kuulla jonkun aikaa sitten, että luomuruoka-aineiden osuutta Helsingin päiväkodeissa nostetaan 50 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Kaupunginhallitus hyväksyi kesäkuun lopulla Helsingin ruokakulttuuriryhmän ehdotuksen, että luomu- ja lähiruuan osuutta lisättäisiin asteittain Helsingin kaupungin tuottamassa ruokailussa ja ensimmäisessä vaiheessa muutos kohdistettaisiin päiväkotilapsien ruokailuun. Tottahan toki tuo osuus saisi olla paljon suurempikin ja tapahtua nopeammalla aikataululla kuin nyt, mutta parempi tuokin kuin ei mitään. Vielä kun päiväkodit ja koulut muutenkin alkaisivat käyttää enempi täysjyväviljoja, - pastaa ja - riisiä valkoisten vastaavien sijaan, niin nostaisin jo molemmat peukut kohti taivasta.

Toki minä perheineni asun Vantaalla ja jo tuollainenkin puoliluomupäätös on tälle kaupungille utopiaa. Vantaalle tärkeintä on säästö, säästö ja vielä kerran säästö. Ja etenkin lapsiperheiden kustannuksella. Espoossakin poistetaan sentään natriumglutamaatti ainakin kouluruokailusta tämän syksyn aikana. Vantaalla mennään varmaan tasan vastakkaiseen suuntaan :) Noh, ehkä olen hieman liian negatiivinen Vantaan kaupungin päättäjiä kohtaan. Toivottavasti he osoittaisivat minun mielipiteeni vääriksi hyvinkin pian ja ottaisivat suunnan kohti terveellisempää ja lapsiystävällisempää Vantaata.



Lisätietoa luomusta ja luomutuotannosta tästä. Ei sen ruoan aina tarvitse olla täysin luomua, kunhan ruoka olisi mahdollisimman lisäaineetonta. Sellaistakin löytyy kaupan hyllyiltä edullisesti, kyse on vain valinnoista. Joissakin luomutuotteissakin on minulle liikaa E:llä alkavia numeroita (etenkin lihatuotteissa) ja ne jäävät siksi ostamatta. Esimerkiksi luomunakit jäävät ostamatta ja tilalle valitsen Vatajan lisäaineettomia ja nitriitittömiä nakkeja. Luomuelintarvikkeissa saa käyttää vain harvoja lisä- ja apuaineita, joista suurin osa kyllä on luonnossa esiintyviä yhdisteitä. Keinotekoisten väri-, aromi- ja makeutusaineiden käyttö on kokonaan kielletty, myös säilöntäaineiden käyttö on tiukasti rajattua. Minulle tärkeintä ruoan valinnassa on lisä- ja säilöntäaineiden välttäminen tai kaikkein vähiten niitä omaavan tuotteen valinta, joten aina ei kauppakärryyn eksy luomutuotteita, vaan yli ajaa juuri tuo E-yhdistelmien puuttuminen tuoteselosteessa.

Mutta siis hyvä Helsinki!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti