sunnuntai 29. elokuuta 2010

Sikainfluenssarokotuksesta ja rokotuksista yleensä

Täytyy sanoa, että tällä hetkellä olen todella iloinen ja tyytyväinen itseeni, että en rokotuttanut lapsiani tai itseäni sikainfluenssaa vastaan. Olen ollut jo useiden vuosien ajan melko kriittinen rokotteita kohtaan, ne saattavat hyvinkin aiheuttaa paljon enemmänkin hallaa ihmisen terveydelle, kuin pelkästään näitä ikäänkuin "suoria" vaikutuksia, kuten narkolepsiaa (esm allergioita). Ja jotkut ihmiset saavat juuri sen kyseisen taudin välittömästi rokotuksen jälkeen, jota vastaan ollaan rokottamassa. Useimmat viime talven rokotuksen jälkeiset pahat influenssat lienevät juuri tätä, eikä vain huonoa tuuria. Pikkuserkkuni halvaantui poliorokotuksen jälkeen 80- luvulla (se kuuluisa sokeripalarokote). Onnekseen hän kuului niihin, jotka selvisivät siitä. Kaikki kuitenkaan eivät. Kyseinen rokote oli silloin vähän tutkittu, kuten nyt häthätää kokoon kehitetty possurokote. En halunnut itselleni tai lapsilleni kehoon ainetta, jota ei oltu tutkittu kunnolla. Lisäksi tuo rokotehärdelli vaikutti aivan liian isolta ja bisnesmäiseltä projektilta (kuten aikaisemmin esm lintuinfluenssan tapauksessa). Ensin lietsotaan paniikkia maailmalla, jotta saadaan rahaa rokotteen kehittämiseen. Päälle lisää markkinointia ja valtiot ostavat rokotteita aivan liian isoja määriä jo etukäteen ja tokihan ne on saatava loppupeleissä menemään (vaikka aletaankin jo huomata, ettei se sikainfluenssa normaalia influenssaa pahempi olekaan), joten niitä tyrkytetään joka tuutista ja kerrotaan kuinka tärkeää on suojata itsensä, eikä vähintään sen vuoksi ettei yhteiskunnan toiminta pysähdy, jos kaikki sairastavat kotona. Etenkin suomalaiset ovat niin kuuliaisia joka asiassa, että rokotekin käydään hakemassa kiltisti, vaikka epäiltäisiinkin sen tarpeellisuutta.Henkilökohtaisesti en halua itselleni tai lapsilleni mitään turhia rokotuksia, kuten influenssaa, vesirokkoa, korvatulehdusta ym vastaan. Ihan oikeasti kaikkein paras vastustuskyky tulee sairastamalla itse tauti. Ymmärrän kyllä pitkäaikaissairaiden tarpeen niihin, vaikka silloinkin voi pyrkiä olemaan kriittinen ja etsimään myös vaihtoehtoista tietoa asiasta. Vakavampien tautien kohdalla tilanne on toinen. Toivoisin kyllä todella, että rokotuksia ei oltaisi lähdetty yhdistelemään, että niistä voisi valita ne, jotka tarpeelliseksi katsoo.

Vielä muutamia vuosia sitten, kun oli meneillään tapaus "lintuinfluenssa", olin täysin paniikissa (silloin toinen lapseni oli vielä alle vuoden ikäinen) ja uskoin ja kuuntelin median paasausta lähestulkoon tuomiopäivästä. Avauduin peloistani peräti seurakunnan papillekin, vaikken uskonnollinen ihminen olekaan. Niin pahojen kauhukuvien vallassa olin. Mutta kuten yleensäkin, niin en jäänyt murehtimaan pelkojani, vaan lähdin etsimään tietoa, jotain joka helpottaisi oloani. Löysin sitten nämä erinomaiset englanninkieliset sivut the doctor within . Näiden sivujen informaation avulla sain koottua itseni ja aloin kuunnella median, lääkeyhtiöiden ym vauhkoamista hiukan toiselta kantilta. Kannattaa tutustua, siellä on paljon hyvää tietoa terveydestä ja rokotuksista.

Myös Rokotusinfo ry:n sivujen tietotarjontaan suosittelen tutustumaan. Kyseisen yhdistyksen tarkoituksena on mm. edistää kunkin itsemääräämisoikeutta omien ja lastensa rokotusten tai rokottamattomuuden suhteen, ja edistää monipuolisen rokotuksiin liittyvän informaation saatavilla oloa. Yhdistys puolustaa rokotusten ja niihin liittyvien palveluiden kuluttajien etuja.

2 kommenttia:

  1. Itse olin tuon lintuflunssan aikaan tytärtäni saamassa ja nuo pelot purkautuivat lapsivuodepsykoosissa, tosin tietenkin vain osasyynä. Silloin on jotenkin niin herkässä tilassa. No.
    Vähän mietityttää että käykö tässä niinkuin tarinan pekalle, joka huutei kylällä että sudet tulee, vaikka eivät tulleet. Ja kun lopulta oli tosi kyseessä, eivät kyläläiset enää uskoneetkaan.

    VastaaPoista
  2. Itse olisin tässä sikainfluenssan tapauksessa kyllä rokotuttanut itseni ja lapseni JOS kyseessä olisi oikeasti ollut kuolemantauti, kunnon tappava pandemia, vaikken rokotusten kannattaja olekaan. Vastuu lasten elämästä painaa niin kovasti (ja vielä enemmän pelottaisi vastasyntyneen tai vauvaikäisen kanssa, jolla ei ole vielä mitään kunnon vastustuskykyä, kuten sinun tapauksessasi). Olisiko se rokottaminen ollut siinäkään tapauksessa oikea ratkaisu, sitä ei voi tietää. Vastustuskyky olisi voinut entisestäänkin laskea ja tauti tarttua vieläkin helpommin ja iskeä kovemmin (ehkei se olisi ollut ollenkaan tappava ilman rokotetta).

    Ne sudet kyllä vielä tulevat, se on vain ajan kysymys. Ihan viisasta on siis olla jokaisen hälytyksen kohdalla varuillaan, mutta tehdä päätökset oman järjen ja intuition mukaan.

    VastaaPoista