tiistai 20. heinäkuuta 2010

Mansikanpoimintaa, löytöjä ja mitä tästä kaikesta opin

Tänään kävimme lasten kanssa luomumansikoita poimimassa Kaukon tilalla Tuusulan Rusutjärvellä (Rusutjärventie 80). Tiesin kyllä, että mansikoita ei juuri enään ole, mutta mentiin kuitenkin katsomaan tilanne ja tutustumaan kyseiseen luomumansikkatilaan sekä lähellä sijaitsevaan Oma Maa osuuskauppaan, joka myy luomutuotteita. Aamusta kannattaa soittaa Kaukon tilalle, ennenkuin lähtee matkaan, jotta saa tietoa sen hetkisestä tilanteesta. Itse sain seuraavansuuntaista infoa: "Nooooh, ei täällä nyt oikein mitään ole, ehkä tuolla rinteessä on jotain, enempi aamusta löytyy jos löytyy, mutta kait te nyt voitte tulla..". Ei kovin rohkaisevaa ja aika huonosti mitään olikaan. Paikan päällä näytettiin tietty rivi, jonka antimia sai tiputella omiin purkkeihin (tai tilalta sai ostaa laatikoita). Kyllä nyt kuitenkin reipas kg löydettiini yhdeltä riviltä. Olisi niitä vähän enempikin ollut, mutta jos oikein runsasmansikkainen kohta löytyi, niin siinä oli ainakin 13 ampiaista ja muutama mehiläinen.  Siihen jäivät kyllä ne mansikat odottamaan suojahansikkailla keräävää poimijaa...

Mitä opin tästä: Tällaiselle selkävaivaiselle ei tuo kerääminen ole kovinkaan hyvä ratkaisu, vaikka luomumansikat saakin siten halvemmin. Ensi vuonna tilaan ajoissa tarpeellisen määrän mansikoita pakastettavaksi (8 euroa per kilo, itsepoimittuna 5 euroa per kilo) ja kun käyn ne hakemassa, niin samalla voidaan lasten kanssa nyppiä muutama sen päivän välipalaksi. Hienoa on se, että näin läheltä löytyy luomumansikkatila! Käytän smootheissa lähinnä vain suomalaista mansikkaa, ja luomua ei juuri kaupoissa näy.

Lähellä on myös Oma Maa niminen osuuskauppa (Tuusulalaisten luomutuottajien perustama kauppa), joka myy luomutuotteita paikanpäällä ja verkkokaupan kautta: Oma Maa, osoite on Rannankoukku 18, Tuusula. Kävimme myös siellä syömässä luomutuotteista itse valmistetut pullat ja ostamassa mansikkamehua ja voidetta ihottumaan/itikan pistoihin. Tiistaisin ja torstaisin saa tuoretta luomuhiivaleipää. Sivuilta näkee suurimmaksi osaksi, mitä kaupastakin löytyy mm. jauhoja, porkkanoita, perunoita jne.

Tuo nettikauppaosuus ei vielä toimi ihan niinkuin pitäisi. Sivuilla kerrotaan mm. että voit valita toimitustavaksi noudon, mutta valintoja on oikeasti vain kaksi: posti ja kotiinkuljetus. Ja puhelinnumerosta ei vastaa kukaan, eli sieltäkään ei saa vastauksia tai apua. Mutta tuo on vielä suhteellisen uusi yritys, joten eiköhän se siitä lähde toimimaan ajan kuluessa paremmin. Kunhan saan yrityksen pyörittäjän kiinni ja keskusteltua asioista tarkemmin, niin otan tuon kyllä yhdeksi luomupiirin toimittajaksi.

Ei ollut kuvaa mansikoista :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti